Rh faktor in nosečnost


Rh faktor in nosečnost

A, B, AB, 0. Rh+ ali Rh-. Katera je pa tvoja krvna skupina? 


Seveda je na začetku nosečnosti dobro vedeti, katero krvno skupino imaš. Sicer je to eden izmed prvih testov, ki jih naredijo nosečnicam, pa vseeno. Pri meni se je zgodilo, da nisem prišla do prvega pregleda in mi niso naredili tega testa. Sem pa na srečo krvodajalka in sem vedela katero imam. 

Poznamo štiri krvne skupine. A, B, AB in 0. Vsako krvno skupino določajo antigeni, ki se nahajajo na površini rdečih krvničk. Ljudje s krvno skupino A imajo na svojih eritrocitih antigen A, ljudje z B skupino imajo antigen B, ljudje s skupino AB imajo oba antigena(A in B), ljudje s krvno skupino 0  pa nimajo na eritrocitih nobenih antigenov. 

Krvne skupine razvrstimo še glede na Rh faktor. Lahko je pozitiven ali negativen. Ljudje s pozitivnim Rh faktorjem imajo v krvi antigen imenovan D-antigen, ljudje ki pa so Rh negativni pa tega D-antigena nimajo. 

Pogostost krvnih skupin v Sloveniji
Tako ugotovimo, da imamo v bistvu osem krvnih skupin, ne pa štiri. A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, 0+, 0-. 

Kaj za nosečnico pomeni, če je Rh negativna? Če sta s partnerjem obadva Rh negativna, potem ne bi smelo predstavljati nekih resnih težav, saj bo po vsej verjetnosti otrok prav tako Rh negativen. Problem nastane, če je mati negativna, oče pa pozitiven. 

                                                                                                                    

Slikica prikazuje očeta, ki je Rh+. Nosečnica, ki je Rh- pa nosi prvega otroka, ki je podedoval pozitiven Rh faktor(po očetu). Plodovi antigeni lahko med porodom preidejo v mamin krvni sistem in mamino telo začne proizvajati anti Rh protitelesa, da se zaščiti pred ''tujki''. Ko ženska ponovno zanosi in ima plod Rh+ faktor, mamina anti Rh protitelesa, ki jih je začela proizvajati po porodu prvega otroka(ali pa je kri otroka kakorkoli prešla v krvni sistem mame), preidejo v placento in napadejo plodove rdeče krvničke. Plod postane slabokrven in začne tvoriti nove krvne celice, s tem pa poveča pritisk v ožilju. Plod dobesedno zateče, prav tako placenta. Plodu ponavadi zaradi tega odpove srček, če pa se rodi, pri novorojenčku odkrijejo slabokrvnost, kateri sledi zlatenica. Bolezen do katere pride v takih primerih imenujemo hemolitična bolezen ploda. Pusti mentalne in fizične posledice. 

V angleščini na kratko opisana Rh inkompatibilnost med nosečnostjo 
S pomočjo sodobne medicine se da takšne komplikacije preprečiti tako, da ženski, katera je Rh- vbrizgajo injekcijo imunoglobulina anti-D in tako preprečijo primarno imunizacijo. Do injiciranja mora priti v 72 urah po:
  •  spontanem splavu, umetnem splavu ali grozečem splavu
  •  zunajmaternični nosečnosti
  •  predporodnih krvavitvah 
  •  smrt ploda v maternici
  •  po preiskavah na anomalije ploda
  •  po topih poškodbah trebuha
  •  po porodu Rh+ otroka
  •  in v 28. tednu nosečnosti
Injekcija RhoGAMa


Eden izmed prvih testov v nosečnosti je tudi indirektni Coombsov test (ICT), s katerim preverijo prisotnost protiteles. Negativen ICT pove, da v materinem telesu ni nevarnih protiteles. Rh- nosečnicam ta test ponovijo v 28. tednu nosečnosti. Pozitiven ICT pa pove, da ima nosečnica v sebi protitelesa, ki bi lahko škodila plodu. V takih primerih spada nosečnost pod rizično in je potreben stalen nadzor nad nosečnico in njenim plodom. 

Ampak večina žensk(okoli 85%) je srečnic in ima pozitiven Rh faktor pa se s takimi stvarmi ne rabi obremenjevat. Ostalih 15% žensk pa pač nimamo te sreče. Se poleg vseh tegob v nosečnosti(in prej) obremenjujemo še s tem. ;) 

Iz izkušenj povem, da preden zanosite poizvedite katero krvno skupino imate. Hitro se zna kaj zakomplicirati (krvodajalsko potrdilo o krvni skupini ni dovolj dobro!). Fino je tudi, če veste katero krvno skupino ima vaš partner. :)

xoxo



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

mavrična zanositev

PCO